Porosenko felmentette a haditengerészet parancsnokát


Petro Porosenko ukrán elnök azonnali hatállyal menesztette posztjáról Szergej Hajduk altengernagyot az Ukrán Haditengerészet parancsnokát – jelentette az Ukrainszka Pravda hírportál.

A hírügynökség emlékeztet, hogy az ukrán haditengerészet első emberét a közelmúltban számos bírálat érte. Ráadásul április elején az odesszai székhelyű dumskaya.net vezérkari forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az elnök leváltotta a parancsnokot, helyére pedig Ihor Voroncsenko altábornagyot nevezték ki. A hír akkor kacsának bizonyult, ám most úgy tűnik, hogy volt némi alapja.

Ugyanis mostanra bebizonyosodott a gyanú, miszerint a parancsnok kivételezett a családtagjaival.

Például az altengernagy egy program keretén az év elején saját fiát és egy másik tisztet küldött Kanadába, feltétel volt az angol nyelvtudás magas szintű ismerete. Kiderült fia csak írni és olvasni tud angolul.

A munkacsoport azt is kiderítette, hogy Hajduk 2014 márciusában Hajduk a félszigetet megszálló orosz katonáknak átadta a haditengerészet tisztjeinek a névsorát. Továbbá az is megállapítást nyert, hogy az elmúlt két évben az Ukrán Biztonsági Szolgálat figyelmeztetése ellenére a flotta tisztjei, megközelítőleg 155 személy az annektált Krím-félszigeten nyaralt.

A parancsnok ellen szólt, hogy 2015-ben 559-en dezertáltak és mindössze 122 személyt sikerült közülük előkeríteni. Csak az idén 87-en hagyták el engedély nélkül állomáshelyüket és mindössze 13-an tértek vissza.