A Microsoft is pereli az amerikai kormányt


Pert indított a Microsoft az amerikai Igazságügyi Minisztérium ellen, mivel nem értenek egyet azzal, hogy a bűnüldözési szervek a felhasználók tudta nélkül vizsgálják elhőben tárolt adataikat. Újabb jelentős adatvédelmi vita van kibontakozóban, ezúttal a felhős adattárolás van a középpontban – írja az Origo.

A Microsoft beperelte az amerikai Igazságügyi Minisztériumot. A cég alkotmányellenesnek tartja azt, hogy a kormány azt szeretné tőlük kérni: hallgassák el, amikor a felhasználók felhőben tárolt adataikat vizsgálják.

A minisztérium 2014-ben kért engedélyt egy felhasználó Microsoft Hotmail fiókjának átvizsgálására, amikor a bíróság elutasította a hatóság azon kérését, hogy a Microsoft arról ne tájékoztathassa a felhasználót. Ezt az esetet használják fel precedensként a perelő redmondiak. A hasonló esetektől azért tart a Microsoft, mert az ügyfelek bizalma megrendülhet a felhős adattárolásban.

A Microsoft azért fordul a bírósághoz mert úgy tartja, az ügyfeleknek jogukban ál tudniuk arról, hogy a kormány elolvashatja az üzeneteiket, és a Microsoftnak joga van ezt elmondani nekik.”

A Microsoft azt állítja a panaszban, hogy 2014 óta 5624 kérést kapott már a kormánytól adatszolgáltatásra, ebből 2576-szor kötelezték titoktartásra a céget. Az egyik problémát az jelenti, hogy a kötelezettségnek nincs határideje, így a cég nem tudja, hogy meddig kell titokban tartani a tényt – legrosszabb esetben sosem derül ki.

Az emberek nem mondanak le a privátszférához való jogaikról akkor sem, amikor fizikai adathordozó helyett a felhőt választják.”

A Microsoft azt szeretné ezzel elérni, hogy a kormány deklarálja alkotmányellenesnek az 1986-os, elektronikus személyes adatok védelméről szóló törvény (ECPA) 2705(b) cikkelyét, ami túl nagy szabadságot ad a hatóságoknak ezen a téren. A gond, hogy bírósági végzéssel bármikor adatszolgáltatásra lehet kötelezni a céget, ami sok esetben titoktartási kötelezettséggel is jár.