Az iráni külügyminiszter sürgette a globális pénzügyi rendszerhez való hozzáférést


Irán és az EU nyomást fog gyakorolni az Egyesült Államokra, megkönnyítendő a nem amerikai bankok együttműködését Teheránnal” – mondta Zaríf az iráni állami televízió által egyenesben közvetített sajtóértekezleten.

“Lényegbevágó, hogy a másik fél, különösen az Egyesült Államok ne csak papíron, hanem a gyakorlatban is teljesítse vállalásait, és távolítsa el az akadályokat, főként a bankszektorban” – hangsúlyozta az iráni külügyminiszter. “Az iráni embereknek érzékelniük kell a nukleáris megállapodás eredményeit” – tette hozzá.

“Európai és egyben iráni érdek is, hogy a bankok nyissanak Irán felé, legyenek bizalommal iránta, könnyítsék meg és támogassák ezt az új gazdasági együttműködést”

– mondta Mogherini.

A globális pénzügyi rendszerhez való iráni hozzáférést sürgette pénteken Washingtonban az iráni központi bank kormányzója, Valiollah Szeif is, aki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi ülésszakán vesz részt, s kijelentéseit egy, a találkozóval párhuzamosan zajló rendezvényen fogalmazta meg. A Fehér Ház erre úgy reagált, hogy ez nem része a nukleáris megállapodásnak.

Mogherini az Európai Bizottság hét tagja kíséretében tesz egynapos látogatást Iránban. A tárgyalások napirendjén szerepelt egyebek között az EU és Teherán közötti gazdasági együttműködés kiépítése, az EU-intézmények teheráni állandó képviseleteinek megnyitása, a szíriai helyzet, de Mogherini felvetette az emberi jogok helyzetét is Iránban.

A tárgyalásokról kiadott közös közlemény szerint az EU egyelőre egy kapcsolattartó csoportot küld Teheránba, azzal a távlattal, hogy az később teljes jogú diplomáciai képviseletté fejlődik.

Az év második felében a felek kölcsönösen kereskedelmi képviseleteket létesítenek, és Brüsszel támogatni fogja Iránt abban a törekvésében, hogy a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagjává váljon.

Az emberi jogokat illetően Mogherini kijelentette, hogy az EU továbbra is ragaszkodni fog elveihez az Iránnal zajló párbeszéd során. Az EU-t különösen aggasztja az Iránban tavaly végrehajtott több mint 1000 kivégzés, a ballisztikus rakétákkal végrehajtott iráni kísérletek és a feketelistákon szereplő fegyveres szervezetek teheráni pénzügyi támogatása.

Mogherini megismételte, hogy nem tekinti a nukleáris megállapodás megsértésének a legutóbbi iráni rakétakísérleteket, bár hozzátette: ez “nyugtalanító lépés” volt. “Arra bátorítjuk (Iránt), hogy tartózkodjon további hasonló lépésektől” – tette hozzá.

Mogherini hangsúlyozta, hogy a nukleáris megállapodás fontos a közel-keleti biztonsági helyzet szempontjából, és a két fél együtt fog működni a térségbeli párbeszéd előmozdítása végett.

mti