Brenzovics nem kért semmit Grojszmantól Kárpátaljának


„Biankó csekket állított ki az új ukrán kormánynak a KMKSZ” – ezzel a felütéssel számolt be szombaton az Alfahír az új ukrán kormány megalakulásáról. Mint írják, a kárpátaljai magyarok érdemi pozitív változásra aligha számíthatnak, mivel egyetlen parlamenti képviselőjük feltétel nélkül szavazta meg az új miniszterelnököt.

Brenzovics László a magyarországi portál megkeresésére elmondta, azért döntött az új miniszterelnök támogatása mellett, mert

„még mindig jobb, ha van kormány, mintha nem lenne.”

Hozzátette: a kormányalakítás kudarca valószínűleg előrehozott választásokat vont volna maga után, azt pedig „az ország jelenlegi válságos helyzetében” semmiképp sem tartotta volna jó megoldásnak.

A KMKSZ elnöke egyébként bizakodva tekint az új kormányfő működése elé. Emlékeztetett:

Grojszman a regionális ügyekért felelős miniszterként korábban a decentralizáció, a különböző régiók nagyobb önállóságának híve volt.

Brenzovics szerint most nem volt aktuális, hogy a kárpátaljai magyarság ügyében elvárásokat vagy feltételeket támasszon. A portál ezzel kapcsolatban emlékeztet, hogy bőven lenne mit számon kérni.

„A 2014. május elején Porosenkóval köttetett választási megállapodásból ugyanis a KMKSZ elnökének parlamenti helyén kívül lényegében semmi sem valósult meg. Nem történt érdemi előremozdulás sem a nyelvi jogok, sem a magyar oktatás, sem az önálló magyar választókerület ügyében. De azóta is késik az elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatása, vagy a gulágra hurcolt ártatlanok tízezreinek rehabilitálása is.”

Mint sérelmezik, a kárpátaljai magyarság egyetlen kijevi képviselője nem érezte aktuálisnak, hogy egy szorult helyzetben levő kormánytól egy sorsdöntő (és meglehetősen bizonytalan kimenetelű) szavazás előtt kérjen valamit a voksáért cserébe. Helyette odaadta bizalomból.