A kárpátaljai autonómia támogatását kérte a Jobbik a magyar kormánytól


A kárpátaljai autonómia melletti egyértelmű kiállásra kérte Szávay István jobbikos képviselő hétfői felszólalásában a magyar kormányt. A kérdésre válaszoló Szabó László külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy egyértelműen támogatják a külhoni közösségek önrendelkezési törekvéseit, konkrétum azonban sajnos nem hangzott el.

Portálunk az elmúlt hetekben több alkalommal foglalkozott a kárpátaljai autonómiatörekvéseket érintő legújabb fejleményekkel. Mint megírtuk, a Kárpátaljai Megyei Tanács beadvánnyal fordult az ukrán államfőhöz, kormányfőhöz és házelnökhöz, nagyobb önrendelkezést kérve az 1991-es népszavazás alapján. Ezt egyes vélemények szeparatista kezdeményezésnek tartják, mások viszont támogatásukról biztosították a törekvéseket. Hennagyij Moszkal kormányzó pedig megsemmisítené a népszavazás eredményét.

 

Szávay István, a Jobbik alelnöke hétfőn azonnali kérdést intézett a témában a kormányhoz. A honatya idézte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sokszor elmondott szavait, aki szerint:

„Ami másnak jár, az nekünk is jár.”

Semjén megfogalmazása szerint a tömbnek jár a területi, a szórványnak pedig a kulturális autonómia. A jobbikos politikus kifejtette, örül annak, hogy az elvek megvannak, de fontos lenne, hogy valódi, tényleges lépések is történjenek a magyar külügy részéről. Véleménye szerint, ha van egy konkrét helyzet, ami mögé oda lehetne, oda kellene állni, akkor sajnos néma marad a külügy, így volt ebben az esetben, pedig ez

„alapvető magyar nemzeti érdek is.”

Rámutatott, hogy Moszkal kormányzó megsemmisítési kérelme valójában az Ukrajna függetlenségéről szóló népszavazásra is vonatkozna, hisz a két népszavazás együtt került megtartásra.

 

A kérdésre Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese válaszolt. A kormánypárti politikus kifejtette, hogy a magyar kormány természetesen támogatja a külhoni közösségek autonómiatörekvéseit,

és ez minden bilaterális találkozón „szóba is kerül”.

A miniszterhelyettes aláhúzta még, hogy az elmúlt időszakban a kárpátaljai magyarság túléléséhez nagyban hozzájárul a magyar kormány humanitárius segítsége. Az önrendelkezési törekvések kapcsán azonban sajnos nem szolgált konkrétumokkal a magyar kormány képviselője.