Egyre több gyermek és nő életét követelik az afganisztáni harcok


Afganisztánban több gyermek és nő vesztette életét az első negyedévben a tálib szélsőségesek és a kabuli kormányerők közötti városi harcokban, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában – közölte vasárnap az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA).

Január-márciusban 161 gyermek halt meg és 449 sebesült meg, 29 százalékkal több, mint 2015 első negyedében. A tavalyi évhez képest 5 százalékkal több nő halt meg vagy sebesült meg: 2016 első negyedében 52 nő vesztette életét, és 143-an sebesültek meg.

Danielle Bell, az UNAMA emberi jogi igazgatója arra figyelmeztetett, hogy ha továbbra is fegyveres harcok dúlnak az iskolák, játszóterek, otthonok és klinikák közelében, és a harcoló felek robbanó fegyvereket vetnek be az említett területeken, a megölt és megnyomorított gyerekek száma tovább fog nőni.

Az UNAMA adatai szerint

az első negyedévben 1943 civil áldozata volt a fegyveres harcoknak, közülük 600-an vesztették életüket, 1343-an pedig megsebesültek. Az áldozatoknak mintegy harmada volt gyerek.

Bár a civilek halálának jelentős részéért szélsőséges fegyveresek, a tálibok és az Iszlám Állam afganisztáni csoportjai a felelősek, a kormányerők által – általában gránátok és aknavetők használatával – okozott halálesetek száma is nőtt az idén. Az UNAMA becslései szerint a civilek halálának 60 százalékáért a szélsőségesek, 19 százalékáért pedig a kormányerők a felelősek. A világszervezet missziója a maradék 21 százalék felelőseit nem tudta bizonysággal megnevezni.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) és az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint az idei év első három hónapjában 81 445-tel nőtt azok száma Afganisztánban, akik a harcok elől kénytelenek voltak otthonaikból az ország más részeibe menekülni. A világszervezet szerint Afganisztán 34 tartományából 23 érintett a jelenségben, különösen az északi Baglán és Kunduz, a központi Uruzgán, illetve a déli Hilmend és Kandahár tartományok.

mti