Egyre többen mennek szülni Magyarországra Kárpátaljáról


Nem véletlenül választja egyre több kárpátaljai nő a magyarországi szülést, mert a hazai egészségügyi ellátást nem tartja elég biztonságosnak – állítja Hácsa János szülész-nőgyógyász professzor.

A kismama Magyarországon azt és olyan színvonalon kapja meg, amit szeretne – mondta Hácsa János a Kárpáti Igaz Szónak. Az Ungvári Városi Perinatális Központ hivatalosan csupán a megyeszékhely és az Ungvári járás hölgyeit látja el, a gyakorlatban azonban az egész megye területéről fogadja a kismamákat.

Ők az ellátásért kénytelenek felajánlani egy bizonyos összeget a kórház javára, mert a költségvetési támogatás nem fedezi az éves pluszkiadásokat.

A szülész-nőgyógyász professzor szerint ehhez jön még a szüléshez szükséges egészségügyi csomag, amelyet mindenki saját maga kénytelen beszerezni. Hácsa János úgy látja, hogy sokat ront a megítélésükben a sajtóban megjelenő korrupcióról, botrányokról szóló írások és a gyakori főorvoscserék.

A professzor felhívja a figyelmet, hogy a közeljövőben is számolni kell a legjobb kárpátaljai orvosok elvándorlásával, akiket Magyarország csábítja el folyamatosan.