Nehéz helyzetben van az új kijevi kormány


A reformok felgyorsítására szólította fel az új ukrán kormányt Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő.

A minszki békefolyamat elindításában vezető szerepet játszó két nyugat-európai vezető politikus támogatásáról biztosította a Grojszman kabinetet, ugyanakkor gyors javulást szorgalmazott a békefolyamatban az ország keleti részén, erőfeszítéseket kért a tűzszünet betartása érdekében. Közös közleményükben úgy vélekedtek, a kormányváltással létrejött új lendületnek gyors és konkrét eredményekben kell jelentkeznie. A kijevi parlament csütörtökön szavazott bizalmat a Volodomir Grojszman vezette kabinetnek.

Egyelőre azonban épp a fordítottja, a harcok kiújulása és a nehézfegyverzet újbóli használata tapasztalható. Az ukrán hadsereg teljes irányítása alá került a Mariupol melletti Sirokine. Alexander Hug, az EBESZ ukrajnai vezetőjének helyettese pedig azt közölte, hogy mindkét oldalon újra előkerültek a nehézfegyverek. A nehézfegyverzet kivonása a frontvonalról a minszki tűzszüneti egyezmény egyik legfontosabb kitétele volt, amelyet bár vonakodva és késve, de teljesítettek a felek.

A pénzügyi helyzet sem ígérkezik könnyűnek. Az IMF és a nyugati támogatók a politikai válság miatt függesztették fel a hitelezést, illetve támogatást. A Grojszman-kabinet megalakulása nyomán Washington jelezte, hogy akár napokon belül folyósíthatja a megígért újabb 1 milliárd dollárt Ukrajnának. Az IMF azonban kevésbé derűlátó. A Nemzetközi Valutaalap 1,5 százalékosra csökkentette Ukrajna gazdaságával kapcsolatos előrejelzését, és rontott az idei év végére jósolt infláció mértékén is (15,1százalék) valamint megőrizte a munkanélküliség szintjének az előrejelzését az országban (9,2 százalék).