Több ezer ukrán építőmunkásra számítanak Magyarországon


A munkaerőpiac külföldiek előtti megnyitását javasolja a szakma a magyar kormánynak az építőipari szakmunkáshiány csökkentésére. Ezzel csak Ukrajnából több ezer szakmunkás érkezhetne Magyarországra.

Már vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (Évosz) által benyújtott javaslatokat, amelyek az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány megszüntetésére kínálhatnak megoldást – közölte a Magyar Nemzet.

Koji László, az Évosz elnöke a lapnak azt mondta, több lehetőség is kínálkozik, az egyik a munkaerőpiac külföldiek előtti megnyitása lehetne a hiányszakmákban. Így csak Ukrajnából 3-8 ezer szakmunkás érkezhetne az országba. Számukra lehetővé kellene tenni, hogy a munkavállalással kapcsolatos különböző engedélyeket egyszerűsített módon szerezhessék be – tette hozzá az elnök.

Az Évosz vezetője szerint az építési ágazat fellendüléséhez az is jelentős mértékben hozzájárulna, ha a kormány a már meglévő mintegy 4,3 millió lakás felújítását is támogatná. Például azzal, hogy visszaigényelhetővé tenné a korszerűsítési munkák forgalmi adójának egy részét. Erre javaslatot is tettek, de még nem kaptak választ a kormánytól.

A kapacitáshiány főként a lakásépítési szegmensben jelentkezik, amit az is erősít, hogy idén a kormányzati támogatások bővülése miatt jelentősen megnő majd az új ingatlanok építésének száma.