Az IMF visszatér


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) folytatni kívánja az ukrajnai programját, derült ki az IMF vezetősége és a kijevi küldöttség washingtoni találkozója után.

Az ukrán delegáció vezetője, Valerija Hontareva a megbeszélésen elhangzottakról nyilatkozva azt mondta, hamarosan érkezik egy szakértői csoport Kijevbe, hogy kidolgozzák az együttműködés felújításának részleteit. Az Ukrán Nemzeti Bank elnöke szerint Ukrajna jó eséllyel számíthat egy következő hitelrészlet folyósítására a Nemzetközi Valutaalaptól – írja a KISZO.

Az IMF az Euromajdan után 17,5 milliárdos csomagot hagyott jóvá Ukrajna részére, de ebből csak két részletet folyósított eddig. Előbb 5 milliárd dollárral segítette meg a kijevi kormányt, majd még átutalt 1,8 milliárdot. 2015 őszén viszont megakadt a további együttműködés. A pénzügyi szervezetnél rossz szemmel nézték, hogy a kormány nem siet életbe léptetni az előzetesen vállalt megszorító intézkedéseket, illetve az is hatással volt az együttműködés szüneteltetésére, hogy Kijevben egyre csak súlyosbodott a belpolitikai válság, ami hosszas huzavona után a múlt héten kormányváltáshoz vezetett.

Az IMF a parlamenti kormánytöbbség garantálásához, a gazdasági reformok folytatásához, a korrupcióellenes harc fokozásához és a lakossági gázár további megemeléséhez köti az újabb pénzügyi segélyezést.