Konkrét orosz támadástól tart a lengyel védelmi miniszter


Antoni Macierewicz azt állította, hogy Oroszország szisztematikusan készül az észak-atlanti szövetség elleni agresszióra – írja a vs.hu.

A Rzeczpospolita című lengyel napilapban megjelent interjújában Antoni Macierewicz úgy vélekedett, minden eddigi orosz lépés azt tanúsítja, hogy Moszkva szisztematikusan készül egy agresszív műveletre, és hozzátette:

“Itt az ideje, hogy erről nyíltan beszéljünk.”

A korábban a szovjet érdekszférába tartozó Lengyelország attól tart a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása és a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta, hogy a szomszédos Oroszország befolyásának további kiterjesztésére törekszik.

Július 8-9-én Varsóban rendezik meg a NATO következő csúcstalálkozóját, és Lengyelország arra törekszik, hogy a csúcson az észak-atlanti szövetség hozzon döntést a fokozottabb katonai jelenlét megteremtéséről a NATO keleti határain.

Múlt szerdán amerikai katonai források közölték, hogy orosz harci repülőgépek repültek át agresszív módon többször egy amerikai hadihajó fölött a Balti-tengeren, nemzetközi vizeken.

A romboló az incidenst megelőzően a lengyelországi Gdynia kikötőjében járt.

Egy amerikai tisztségviselő szerint a két fél között az utóbbi időben ez volt a legerőszakosabb incidens.

Tavalyelőtt a NATO felfüggesztette együttműködését Oroszországgal, a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott szerepére hivatkozva. Idén március végén Washington bejelentette, hogy páncélos dandárt telepít Kelet-Európába. Április közepén Moszkva komoly aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok nukleáris arzenáljának modernizálása keretében új, kisebb kapacitású, precíziós légibombák európai telepítését tervezi.

Moszkva rendszeresen óva inti a NATO-t attól, hogy az orosz határok közelében jelentős szövetséges haderőt állomásoztasson állandó jelleggel. Egy ilyen haderő telepítését ugyanis az orosz vezetés az 1997-ben megkötött, a két fél közötti együttműködést szabályozó NATO-Oroszország alapokmány megsértésének tekintené.