Magyar támogatással készült holokausztemlékművet avattak Kárpátalján


Azokra a honfitársainkra emlékezünk ma, akik az egyik leghátrányosabb sorsú magyar nemzetrész zsidó tagjai voltak, s akiknek az elpusztítása hazánk egyik legnagyobb tragédiája, amiért a korabeli Magyarország is felelős – jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára kedden a kárpátaljai Bilkén, a holokauszt helyi áldozatainak állított emlékmű avatásán.

Beszédében Takács Szabolcs, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) magyar delegációjának tagja elmondta:

“Bocskai-kabátban és zsinóros sapkában látni a fotón két kisfiút: Jakab Lenke testvéreit. Magyarok Kárpátaljáról, Bilkéről. Lenke – vagy ahogyan a világ megismerte, Lilly Jakov – túléli a haláltábort, s a túlélés napján egy kiürített SS-barakkban rátalál azokra a fényképekre, amelyeket Auschwitz Albumként ismer majd meg a világ”

.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója beszédében – a hét évtizeddel ezelőtti tragikus eseményekre utalva – elítélte a gyűlöletkeltés minden formáját. Az ukrajnai megye első embere javasolta holokausztmúzeum létrehozását Ungváron, ahol – mint emlékeztetett – az egykori téglagyár területén kialakított gettóban 17 ezer zsidót tartottak fogva.

Az emlékműnél, amely egy vasból, méretarányosan elkészített, fekete márványtömbön álló vasúti tehervagont ábrázol, előterében a belőle kikászálódó emberekkel, Menahem Mendel Wilhelm ungvári és kárpátaljai főrabbi mondott imát. Az alkotást az Auschwitz Album egyik emblematikus fényképe alapján az ungvári Mihajlo Kolodko szobrász és Vaszil Krivanics kovácsmester készítette. A projektet a magyar kormány támogatásával a hegyvidéki Bilke önkormányzatával együttműködésben a Pannónia Civil Szervezet valósította meg.

(MTI)