Moldovában eltörölhetik a mentelmi jogot


Korábban 39 moldovai parlamenti képviselő fordult az alkotmánybírósághoz, hogy vizsgálja meg törvénytervezetüket az ország alaptörvényének képviselői összeférhetetlenséget és sérthetetlenséget szabályozó szakaszának módosításáról.

Az indítványozók egyben szükségesnek tartották az alaptörvény érintett szakaszának átnevezését is azzal, hogy törölnék a képviselői “sérthetetlenség” kifejezést.

A kezdeményező képviselők abból indulnak ki, hogy minden állampolgár, így a politikusok is egyenlők a törvény előtt – mondta a parlament jogi, kinevezési és mentelmi ügyekben illetékes bizottságának elnöke, aki hozzátette, hogy az alkotmánymódosítás elfogadása esetén többé nem lesz szükség a parlament előzetes engedélyére a képviselők felelősségre vonásához.

Andrian Candu, a moldovai törvényhozás elnöke korábban bejelentette, hogy a parlamenti képviselők támogatják saját mentelmi joguk eltörlését célzó kezdeményezést.

A törvénytervezetet parlamenti benyújtásától számítva legkorábban hat hónap múlva fogadhatják el – mondta Alexandru Tanase, az alkotmánybíróság elnöke. A testület döntése egyébként végleges, ellene nincs helye fellebbezésnek, a végső döntést az ügyben pedig a törvényhozásnak kell meghoznia – tette hozzá.

Az alaptörvény módosításához a képviselők kétharmadának, vagyis a 101 fős moldovai törvényhozás 67 képviselőjének támogató szavazata szükséges.

mti