Obama megköszönte Putyinnak


Egy elrabolt fotós ügye is szóba került Barack Obama és Vlagyimir Putyin között, mikor telefonon beszéltek egymással. Az amerikai elnök megköszönte, hogy a Szíriában letartóztatott amerikai állampolgár kiszabadítását orosz diplomaták is segítették. A fotós egyébként már Líbiában is bajba került.

Orosz katonai repülőgépen hagyhatta el Damaszkuszt Kevin Dawes amerikai fotós, miután kiszabadult a Bassár el-Aszadhoz hű kormányerők börtönéből. A 33 éves férfi 2012 óta volt börtönben, sokáig nem is lehetett tudni, hogy él-e még egyáltalán.

Kiszabadításában az orosz diplomácia is közreműködött: Vlagyimir Putyin elnök közbenjárt Dawes érdekében szövetségesénél, Bassár el-Aszadnál, a fotós végül így került szabadlábra.

Az oroszok segítségét Barack Obama telefonon köszönte meg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek hétfőn. Az Independent szerint már Líbiából is menekülnie kellett az arab tavasz idején, mert furcsa kijelentései miatt a lázadók arra gyanakodtak, hogy kém lehet. Azt állította magáról, hogy mesterlövész és orvos is.

Korábban voltak ennél furcsább kijelentései is: még fogságba esése előtt azt állította például, hogy a CIA agymosást hajtott végre rajta. Az orosz nagykövetségre is elment Washingtonban, hogy beszámoljon a rajta végrehajtott kísérletekről, de az őrség nem engedte át a kapun, hanem hazaküldte. Az Independent szerint a férfit téveszmék gyötrik.

Kiszabadulásáról a Kreml is beszámolt. Ott azt írták, hogy “remélik, Dawes nem kerül ismét bajba.” Maria Zaharova szerint egyébként a férfit illegális határátlépésért tartották fogva a szír hatóságok.

Obama az ukrajnai helyzetről is eszmét cserélt Putyinnal: ismételten arra szólította fel az orosz elnököt, hogy tartsa tiszteletben a Kelet-Ukrajnát érintő minszki megállapodást.