Orosz segítséggel kezdtek újra bombázni Szíriában


Szíriai kormánycsapatok orosz harci repülőgépek támogatásával ellentámadást indítottak a felkelők ellen az ország északnyugati Latakia tartományában – közölte kedden a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és egy helyi lázadó csoport. A damaszkuszi kormányt a genfi béketárgyalásokon képviselő nagykövet elmondta: a találkozó napirendjén nem szerepel Bassár el-Aszad államfő jövője – írta meg az MTI.

A kormánycsapatok által a nap folyamán bombázott terültek között voltak olyan települések is, ahol a február 27-én kezdődött tűzszünet óta fegyvernyugvás volt.

A felkelők egyik fellegvárának számító Latakiával határos Idlíb tartományban légicsapásokban legalább heten vesztették életüket Kafr Nubl településen, illetve további öt ember halt meg a közeli Márat al-Numanban, több tucatnyian pedig megsebesültek

– jelentette az OSDH kedden. Ugyanakkor a felkelők által kilőtt rakéták három gyereket öltek meg Kefrajában, az egyik észak-szíriai kormányhű síita településen.

Az OSDH szerint heves támadást indítottak hétfőn a szíriai felkelők a kormányerők ellen az ország nyugati részén fekvő Latakia tartományban, illetve Hama közelében. A felkelők a nap folyamán bejelentették, hogy „új harcot” indítanak Damaszkusz ellen, amely szerintük többször megsértette a fegyvernyugvási egyezményt.

A keddi harcok éppen azokra a területekre koncentrálódtak Latakiában, ahonnan a felkelők támadásaikat indították, „a rezsim próbálja megrohamozni a térséget orosz helikopterekkel és Szuhoj típusú harci repülőgépekkel” – közölte egy helyi felkelő csoport szóvivője.

Az OSDH nagyjából tizenöt légicsapásról tud Homsz tartomány felkelők kezén lévő északi területein.

mti