Sazvcsenko szabadon engedésére szólított fel az EPP


Az Oroszországban bebörtönzött Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta szabadon engedésére szólítottak fel kedden az Európai Néppárt (EPP) vezetői.

A pártcsoport nevében Joseph Daul pártelnök, az EPP európai parlamenti képviselőcsoportját irányító Manfred Weber és az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének néppárti frakcióját vezető Axel Fischer adott ki közleményt, amelyben igazságtalannak nevezték a márciusban 22 éves börtönbüntetéssel sújtott pilóta (és ukrán parlamenti képviselő) elleni ítéletet, és Nagyija Szavcsenko azonnali szabadon bocsátására szólították fel az orosz hatóságokat – írta az MTI.

A néppárti vezetők komoly aggodalmukat fejezték ki Nagyija Szavcsenko romló egészségi állapota miatt, aki az ivóvizet is elutasítva “száraz” éhségsztrájkot folytat. Mint írták, Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes felelősséggel tartozik Szavcsenko életéért.

Szavcsenko kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki felkelők fogságában volt. Kijev álláspontja szerint a pilótát elrabolták, és kijár neki, hogy ne köztörvényes bűnözőként, hanem hadifogolyként kezeljék.

Múlt héten öt EP-képviselőcsoport ötven európai parlamenti képviselője Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz írt közös levelet Szavcsenko szabadon engedése érdekében. Az aláírók törvénytelennek és politikailag motiváltnak minősítették a pilóta elítélését, és arra szólították fel az orosz hatóságokat, hogy hagyjanak fel a nemzetközi humanitárius jogot sértő cselekedetekkel.

mti