A tenger alá dugná az atomhulladékot Japán

¤E¤Q¤C--¡³¤C--¤G¤KÄõÀ¬®Ö¼o®Æ¶J¦s³õ¥[§Ö¾ãÀË¥xªF¿¤¦³¨â³B¿ï¬°§C©ñ®g©Ê¼o±óª«³B¸m³õ§}¡A¥xªF¿¤Ä³·|¤Q¤C¤é°h¦^¥xªF¿¤¤½§ëªk¡A­P¨â³õ§}ªº¤½§ë¯Ê¥Fªk·½¡A®£¼vÅT¥Á°ê¤@¦Ê¦~¿ï©w³õ§}¥Ø¼Ð¡A¹Ï¬°ÄõÀ¬®Ö¼o±í¥[ºò¾ãÀ˱¡ªp¡C ¡]ÀÉ®×·Ó¤ù¡^¤¤¥¡ªÀ°OªÌ¿c¤Ó«°¥xªF¶Ç¯u¡@¡@¡@¤E¤Q¤C¦~¤C¤ë¤Q¤C¤é

A japán kormány szakértői műszakilag nem tartják kivitelezhetetlennek azt, hogy a tengerfenék alá temessék az erősen sugárzó atomhulladékot.

A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumnál működő szakértői csoport kedden nyilvánosságra hozott jelentésében úgy fogalmaz:

létezik olyan technológia, amellyel a tengerfenék alatti geológiai rétegekbe lehetne süllyeszteni az atomhulladékot, műszakilag ez lehetséges.

A dokumentumból kiderül, hogy kiküszöbölték már azokat az építéstechnikai problémákat, amelyek a partvonaltól 15 kilométerre lévő tengerfenék alatti tárolók létesítésénél merülhetnek fel. A szakértői jelentés szerint a tengerfenék alatt háromszáz méter mélyen alakítanák ki az atomtemetőket, és a szárazföldön működő feldolgozóüzemektől föld alatti alagutakon juttatnák el oda az atomhulladékot.

A minisztériumban nem gondolják azt, hogy az összes építendő atomtemetőt a tengerfenék alatt kéne kialakítani, szárazföldön is épülnének, de ez az elképzelés prioritást fog élvezni döntéshozatalkor.A japán kormány számára ez azért is vonzó megoldás, mert a part menti övezetben a tengerfenék az adott állam tulajdonát képezi, ami megkönnyíti a beruházás jogi és tulajdonosi hátterének rendezését. A minisztérium egy éven belül határozza meg azokat a helyszíneket, ahol megépülnének az atomhulladék-tárolók.

Az öt évvel ezelőtti földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett fukusimai atombaleset után hatalmas mennyiségű sugárzó hulladék keletkezett, amelyet egyelőre ideiglenes tárolókban tartanak, mivel a helyi hatóságok nagyon kelletlenül fogadnak be saját területükre ilyen anyagokat.

(MTI)