Az orosz kormány nem sieti el a gazdasági reformot


Oroszország gazdaságának mélyreható strukturális változásokra van szüksége, de azokat nem fogja sietve, a lakosság terhére megvalósítani – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kedden Moszkvában, a kormány éves munkáját összegző parlamenti beszédében.

A kijelentéssel kapcsolatban elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvényhozás alsóházába megtartandó választások évében az orosz vezetés nem kívánja tovább növelni a gazdasági visszaesés által sújtott lakosság terheit. Bár a kormányzó Egységes Oroszország pártja egyértelműen a legnépszerűbb a politikai erők között, de támogatottsága 50 százalék alá esett, messze alulmúlva Vlagyimir Putyin elnökét.
Medvegyev az államháztartás hiányának ésszerű szinten tartása mellett a pénzpiaci helyzet stabilizálását és az infláció kordában tartását nevezte meg feladatként.

A kormányfő szavai szerint a tavalyi deficit a GDP 2,4 százalékának felelt meg, ez 50 százalékkal alatta maradt a 2009-es válság idején mért szintnek.

Rámutatott, hogy az olajtól nem függő bevételek aránya elérte a 60 százalékot.
A miniszterelnök kijelentette, hogy Oroszországban 2018-ig nem lesz adóemelés, annak ellenére sem, hogy olajár zuhanása “erősen sokkolta” a gazdaságot. A vállalkozások számára kiszámítható üzleti környezet ígért.
Medvegyev hangsúlyozta, hogy

a tavaszi ülésszak folyamán nem fogják felülvizsgálni a költségvetést. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország vissza fog térni a hároméves tervezési ciklusokhoz.

Méltatta, hogy az orosz gazdaság gyorsan alkalmazkodni tudott a többi között a piac ingadozása, az olajárak zuhanása és a nyugati szankciók okozta nehézségekhez. Mint mondta, az orosz gazdaság diverzifikálódik, és elkezdődött a jövő évtized gazdasági prototípusának megteremtése.

Az orosz kormányfő szerint Oroszországot “senki sem kényszerítette térdre,” és külföldi hitelek nélkül, a belső forrásaira támaszkodva is képes fejlődni.

Ugyanakkor nehezményezte, hogy a nemzetközi hitelforrások és a modern technológia piacának egy része még mindig nem hozzáférhető Oroszország számára. Elmondása szerint a kormány a fenntartja nagyszabású, életminőség-javító északi, távol-keleti és szibériai beruházásokat, amelyeket a Nemzeti Vagyonalapból fog finanszírozni.

Medvegyev beszámolója szerint a bővülő orosz hadiipar exportja tavaly meghaladta a 14 milliárd dollárt, és az importtól egyre kevésbé függő szektor az év folyamán több mint 26 milliárd dollár értékű megrendelést kapott. Az orosz hadiipari vállalatokhoz beérkezett igénylések 2015-ben összességében elérték az 56 milliárd dolláros szintet.

mti