Az oroszok kétharmada eltemetné Lenint


Az Orosz Közvélemény Kutató Központ Vlagyimir Iljics Lenin 146. születésnapjának közeledtével megkérdezte az oroszokat, hogyan viszonyulnak Leninhez, és hogy a holttestét mai napig a Vörös téri mauzóleumában őrzik.

A kutató központ felmérése azt bizonyítja, hogy a megkérdezett oroszok többsége eltemetné Lenint. A válaszadók 60 százaléka támogatta ezt az álláspontot.

„Ezen belül 36 százaléka azonnal eltemetné, 24 százalékuk pedig azt ajánlja, hogy várjuk meg annak a generációnak az eltávozását, amelynek még sokat jelent és csak akkor kell dönteni a temetéséről”

– nyilatkozták a kutató központ szakértői megjegyezve, hogy nagyjából ez jellemző az utóbbi tíz év véleményére is. Fontos azt is kiemelni, hogy a válaszadók 32 százaléka szerint nem kell semmin változtatni és Lenin maradjon a Vörös-téren. Az is kiderült, hogy az oroszok tudatában Lenin egy vezérként vésődött be, legalábbis a válaszadók háromnegyede szerint.

A megkérdezett oroszok 31 százaléka pozitívan értékeli a szovjet vezér tevékenységét, 23 százalékuk negatívan, 35 százalékuk pedig vegyesen.