Ecuador: Ismét emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma


Ötszázhuszonötre nőtt az ecuadori földrengés halálos áldozatainak a száma, de találtak három túlélőt is négy nappal a pusztító természeti katasztrófa után – közölték a hatóságok helyi idő szerint kedd este.

Az áldozatok ismert száma előzőleg 480 volt. A sérültek száma meghaladja a négyezret, és közel 230 embert eltűntként tartanak nyilván. Húszezernél többen vannak még ideiglenes menedékszállásokon.
Az ügyészség szerint a halálos áldozatok között eddig 11 külföldit találtak, ők Kuba, Kolumbia, Dominika, Írország, Kanada és Nagy-Britannia állampolgárai.

Ebber Arroyo, az ecuadori tűzoltóság parancsnoka közölte, hogy kedden találtak még három túlélőt – két férfit és egy nőt – egy összedőlt épület romjai alatt Manta városában. Azonnal kórházba szállították őket.


Nincs pénz az újjáépítésre

Rafael Correa ecuadori elnök közölte, az ország újjáépítését 3 milliárd dollárra (közel 817 milliárd forintra) becsülik. Ez az összeg Ecuador GDP-jének mintegy 3 százaléka.

A dél-amerikai ország gazdasági növekedése a tavalyi évben stagnált, és még a földrengés előtti becslésében 2016-ra 4,5 százalék körüli csökkenést vetített előre az ecuadori gazdaságban a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az ország legnagyobb exportcikke a kőolaj, amelynek a hordónkénti világpiaci ára történelmi mélységekbe zuhant. Az olajeladás a kormány költségvetésének 35 százalékát adja.
A múlt szombati földrengés volt az elmúlt 67 év legborzasztóbb katasztrófája Ecuadorban. A legsúlyosabban az ország nyugati, csendes-óceáni partvidékén egy 200 kilométeres szakaszt érintett, de szerte az országban érezni lehetett. A földmozgás Pedernales városán kívül súlyos károkat okozott Manta és Portoviejo településeken is. A latin-amerikai országban több mint tízezer embert mozgósítottak a biztonsági szolgálatok a közrend fenntartására.

mti