Egy asztalhoz ül Obama, Merkel, Hollande és Cameron


Barack Obama amerikai elnök vasárnap kezdődő németországi látogatása alkalmából német-amerikai-brit-francia-olasz csúcstalálkozót tartanak hétfőn Hannoverben.

Angela Merkel kancellár Francois Hollande francia államfőt, David Cameron brit és Matteo Renzi olasz miniszterelnököt is meghívta Hannoverbe, ahol az amerikai elnökkel közösen megnyitja a nemzetközi ipari vásárt – jelentette be szerdán berlini tájékoztatóján Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő – írta az MTI.

A megbeszélés témáiról csak annyit mondott, hogy az ötök “a nemzetközi politika sok aktuális kérdéséről” tárgyalnak majd, és egész biztosan szóba kerül a szíriai és a líbiai helyzet. Mint mondta, az amerikai elnök nem jár havonta Európában, és németországi látogatása jó alkalom egy eszmecserére európai állam-, illetve kormányfőkkel .

“Téma van bőven, és megbeszélésükre is nagy az igény” – jegyezte meg.

Rámutatott, hogy a formátum nem új, az öt ország vezetői a világ legfejlettebb iparú államait és az Európai Uniót összefogó G20 csoport csúcstalálkozóin többször folytattak külön egyeztetést.

A találkozót a hannoveri Herrenhausen kastélyban rendezik meg hétfő délután. A végleges program még nem készült el, így egyelőre nem tudni, hogy a megbeszélés után tartanak-e sajtótájékoztatót. Az ötök értekezlete nem érinti Angela Merkel és Barack Obama közös programjait, így a tervezett kétoldalú tárgyalást is megtartják – mondta a helyettes kormányszóvivő.

mti