Lavrov: az új ukrán kormány aktívabb lehet a minszki megállapodások végrehajtásában


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint már nincsenek áthidalhatatlan ellentétek az ukrán elnök és az új ukrán kormány között. Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások kulcselemei a Kijev és a Donyec-medence közötti közvetlen párbeszéd, a délkelet-ukrajnai területek különleges státusának biztosítása, az ukrán alkotmány módosítása, az amnesztia kihirdetése, és helyi választásokról való egyeztetés.

Az orosz diplomácia vezetője szerint hazája mindent megtesz majd annak érdekében, hogy megakadályozza a katonai megoldáshoz vezető visszatérést Szíriában, és azt, hogy Irak és Líbia után egy újabb arab ország omoljon össze.

Franciaország vezető diplomatáját kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök is fogadta, aki azt hangoztatta, hogy Oroszország és Franciaország minden nehézség ellenére minden területen továbbra is fejleszti kapcsolatait. A két országot kulcsfontosságú partnernek nevezte Európában és az egész világon.

Ayrault Francois Hollande elnök nevében októberre franciaországi látogatásra hívta meg Putyint. Kifejezte reményét, hogy a NATO-orosz tanács a szerdai, nagyköveti szintű találkozóját követően még egyszer összeül majd a szövetség júliusi varsói csúcstalálkozója előtt – tudatta az MTI.