Migránsválság: A német kormány felszólította Ausztriát


A német kormány felszólítja Ausztriát, hogy az osztrák-olasz határon tervezett határellenőrzés bevezetése kapcsán az Európai Bizottsággal egyeztessen – mondta kedden Michael Roth német külügyi államtitkár.

Roth szerint Bécs “igényt tarthat az európai partnerek segítségére”. Hiszen a tiroli Brenner-hágó “nagy szimbolikus értéket képvisel” Európában – tette hozzá a német politikus Bécsben tett keddi látogatása alkalmával.

A határellenőrzéseket a hágón lehetőség szerint meg kell akadályozni, mivel azok végső esetre tartogatott intézkedések – jelentette ki Roth újságírók előtt.

A berlini kormány reményét fejezi ki, hogy a migránsválsággal kapcsolatos további határlezárásokat meg lehet előzni

– tette hozzá. Amennyiben sikerülne Szíriában és Irakban is stabilizálni a helyzetet, úgy jelentősen csökkenne az Európába irányuló menekülthullám anélkül, hogy határlezárásokra lenne szükség – vélekedett a német külügyi államtitkár Werner Faymann osztrák kancellárral való találkozója előtt kedden.

Ausztria legkésőbb június elsejétől szigorítani készül a határellenőrzést az osztrák-olasz határon a Brenner-hágón.

Rendkívüli helyzet esetén a Brenner-hágónál az osztrák-olasz határ teljes lezárása is elképzelhető az osztrák védelmi miniszter csütörtöki bejelentése szerint.

Bécs arra számít, hogy a balkáni útvonal lezárása miatt mintegy 300 ezer menekült érkezik majd a Földközi-tenger felől Olaszországba, ahonnan a Brenner-hágón át folytathatják útjukat Ausztriába és más nyugat-európai országokba.

mti