Virágba borult a Nárciszok völgye


Virágba borult a Nárciszok völgye Huszt közelében. A meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál egy hónappal korábban kezdődött az itteni keskenylevelű nárciszok virágzása.

„A virágzás április 12-én kezdődött, a kutatók által ismert adatok alapján soha ilyen korán még nem borult virágba a Nárciszok völgye. Korábbi években többnyire május közepén tetőzött a virágzás, az enyhe tél és a korai tavasz miatt idén jóval korábban kezdődött. Mostanra a virágok körülbelül 50 százaléka bontja a szirmait – nyilatkozta a Karpatszkij Objektívnek a Kárpáti Bioszféra Rezervátum egyik dolgozója, aki hozzátette idén több újdonsággal is várják a turistákat.

A keskenylevelű nárciszokkal (Narcissus angustifolius) borított völgy 200 méterrel a tengerszint fölött helyezkedik el a Tisza egyik ősi teraszán. A 256 hektár kiterjedésű védett területen a vadnárciszon kívül még közel 500 növényfaj található, közöttük sok az olyan ritkaság, amelyet bejegyeztek a természetvédelmi Vörös Könyvbe.

A nárcisz a jégkorszakban honosodott meg a máramarosi hegyek közti völgyekben. Ötven éve még tizenhárom nárciszmezőt tartottak számon Kárpátalján, de mára mindössze három maradt.