Házukat is elveszthetik a rezsiadósok


Ukrajnában elfogadtak egy olyan törvényt, ami lehetővé teszi a végrehajtó szolgálatoknak lefoglalni a magántulajdont, ha a fogyasztóknak tekintélyes kommunális tartozásuk van.

A rezsidíjak horribilis növekedésével a lakossági tartozások is nagyon megnőttek, például Kijevben, ahol az országos átlagtól sokkal magasabb az életszínvonal, nagyjából minden ötödik fogyasztónak van felgyülemlett tartozása. A TSN hírműsor egyik riportjában szereplő személynek 7824 hrivnyás tartozása van, ami majdnem egy év alatt halmozódott fel.

„A férjemmel együtt elvesztettük a munkánkat. Két kisgyermekünk van, a jövedelmünk alacsony, a tartozásunk pedig nagy”

– mesélte egy kijevi nő, aki most azon gondolkodik férjével, hogy eladják a garázsukat a tartozások kifizetésére.
Kijevben legalább 170 ezer család nem tud idejében fizetni. Ha az emberek nem hajlandóak fizetni, akkor a kommunális szolgálatok bírósághoz fordulhatnak, és akár lefoglalhatják a tartozók vagyonát is. A bírósági végrehajtó szolgálatok például bemehetnek a házba és lefoglalhatják a TV-t, a számítógépet vagy a hűtőt is. Sőt, elárverezhetik a házat is, ha a család hosszabb ideig képtelen rendezni tartozását.

A Kijevenergo egyik legnagyobb adósa egy kijevi személy, aki 200 ezer hrivnyával tartozik. Ő lehet az első, akivel szemben alkalmazhatják a durva jogszabályt.