Merkel: jó jel a NATO-Oroszország Tanács ülésének megtartása


A német kancellár szerint jó jel, hogy csaknem két év után ismét ülésezett a NATO-Oroszország Tanács.

Angela Merkel szerdán Berlinben Dalia Grybauskaite litván elnökkel folytatott megbeszélése után, kettejük sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy meg kell őrizni a képességet a párbeszédre, ezért bíztató, jó jel az észak-atlanti szövetség és Oroszország egyeztető fórumának ülése.

A nagyköveti szinten tartott találkozó azonban “egyáltalán nem jelenti azt, hogy már nincsenek nézeteltérések és sikerült választ találni valamennyi kérdésre”

– emelte ki Angela Merkel.

Hasonlóan vélekedett a litván államfő is. Mint mondta, a “párbeszéd csatornáit fenn kell tartani”, a szerdai brüsszeli ülésen pedig világossá vált, hogy továbbra is igen nagyok a véleménykülönbségek. A NATO és Oroszország ugyan tárgyal, “de együttműködés még nincsen” – mondta Dalia Grybauskaite.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az értekezlet után Brüsszelben azt mondta, hogy nem sikerült közelíteni az ukrán válságra vonatkozó nyugati és orosz álláspontokat, de a felek rendkívül hasznos és őszinte megbeszélést folytattak.

A 2002-ben a bizalomépítés jegyében létrehozott NATO-Oroszország Tanács legutóbb 2014 nyarán ülésezett, azóta a párbeszédet befagyasztották. A NATO minden gyakorlati együttműködést is befagyasztott Oroszországgal az ukrajnai Krím-félsziget 2014 tavaszán végrehajtott bekebelezése miatt. A Nyugat szerint Moszkva a nemzetközi jog megsértésével csatolta el a területet Ukrajnától, és lázadó erőket támogat az ország keleti válságövezetében.

mti