Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2016-ban?


Miközben az élelmiszerárak és a kommunális szolgáltatók díjai folyamatosan növekednek, a bérek és nyugdíjak egy helyben toporognak.

Az idén két lépésben ugyan 12 százalékos emelkedést ígérnek a nyugdíjasoknak, de ez nem sokra lesz elég a számukra. A megyei nyugdíjosztályon azt ígérik, hogy a közeljövőben újraszámfejtik az öregségi illetményeket.

A Miniszteri Kabinet 2015-ben sok mindenkinek átszámolta a nyugdíját, de azon férfiaknak, akik 35 évnél kevesebbet, és azon nőknek, akik öt évnél kevesebbet dolgoztak, 949 hrivnyán befagyasztották a nyugdíját.

Ez még a nyugdíjbiztosításról szóló törvénynek is ellentmond, hisz a törvény értelmében a nyugdíj nem lehet kevesebb, mint a megszabott létminimum, ami 1074 hrivnyát tesz ki.

A nyugdíj összege a munkában kapott fizetéstől, és a munkaévektől is függ. Sokakat érinthet, hogy visszahoztak egy olyan régi gyakorlatot, hogy az érintett nyugdíjas saját maga választhatja ki, melyik 60 hónap alapján számolják ki a nyugdíjat. Ez azt jelenti, ha korábban valaki nagyobb fizetést kapott, akkor nem kötelező a legutolsó munkában töltött 60 hónapról fizetéskivonatot megadni.

Az alkotmánybíróságon van a 15 százalékos nyugdíjadó eltörlésének a kérdése is. Arról az adóról van szó, amelyet azokra a nyugdíjasokra szabnak ki, akik a létminimum háromszorosát kapják kézhez.