Tűzszünetet sért, mégis lesz parádé Donyeckben


Alekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetője bejelentette, hogy május 9-én a győzelem napi parádén a tavalyinál több haditechnikát, illetve katonát vonultatnak fel – jelentette a Ria Novosztyi hírügynökség.

Zahercsenko az esemény apropóján újságíróknak elmondta, hogy a felvonuláson korabeli – az 1940-es években gyártott és felújított – haditechnikát vonultatnak fel.

„Ez egy hagyományos parádé lesz. Helyrehoztunk néhány olyan járművet, amelyek részt vettek a régió felszabadításába. Az is biztos, hogy a tavalyinál több haditechnika, illetve katona vesz részt a parádén”

fogalmazott a Donyecki Népköztársaság vezetője.

Ugyan ezen a napon, kicsivel korábban a háromoldalú minszki kontaktcsoport közleményben tudatta a Donyecki és Luhanszki régiók képviselőivel, hogy a parádé megtartása a minszki egyezmény súlyos megsértését jelentené – közölte a testületben Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára a Facebook-on. Darka Olifer bejegyzésében a tűzszüneti megállapodás azon pontjára hivatkozik, amely kimondja, hogy a nehézfegyvereket ENSZ megfigyelőinek bevonásával a frontvonalról állandó állomáshelyükre kell visszavonni.

A hírportál emlékeztet, hogy tavaly május 9-én Donyeck főutcáján csaknem 30 haditechnikával vonultak fel.