Ukrajna leállította a gázimportját Magyarországról


Ukrajna április 19-én leállította a gáz importját Magyarország területéről, de a szlovák és a lengyel importot nem.

Erről az Ukrtranszgaz gázszolgáltató vállalat nyilatkozott – írja az Unian. Április 18-án Magyarországról importálták a legtöbb gázt, összesen 4,13 millió köbmétert, míg Szlovákiából csak 3,84 millió köbmétert, Lengyelországból pedig 3,874 millió köbmétert. Áprilisban a szlovák import nagyjából azonos volt, míg a lengyel 3,66 millió köbméterre csökkent. Ukrajna a gázszükségleteinek 90 százalékát Szlovákiából importálta, de a fűtési időszak végeztével az import mennyisége jelentősen csökkent.

Vlagyimir Grojszman, Ukrajna frissen kinevezett miniszterelnöke közben bejelentette, hogy Oroszországtól nem vesznek gázt és szenet sem. Elmondása alapján Ukrajna nem folytat tárgyalásokat és nem is vesz energiahordozókat Oroszországtól.

„Bármely szomszéddal lehet kapcsolatot építeni, de csak ha akkor, ha az nem agresszor és nem gyilkos. Bebizonyítottuk, hogy büszke nép vagyunk és nem adjuk oda a földjeinket. Számukra stratégiailag és geopolitikai szempontok miatt is hiba lenne Ukrajnában ilyen politikát folytatni”

mondta Grojszman.