Az ukrán kormány tagja lett a lengyel exminiszter


Leszek Balcerowicz volt lengyel pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest nevezte ki Petro Porosenko ukrán államfő képviselőjének az egy hete alakult új ukrán kormányba – közölte az elnök sajtószolgálata.

Petro Porosenko Balcerowiczot a lengyel reformok egyik sikeres tervezőjeként méltatta. A sajtószolgálat közleménye szerint pénteken tanácskozást tartott Petro Porosenko, Volodimir Hrojszman miniszterelnök, valamint a most kinevezett elnöki képviselő és Ivan Miklos, aki pedig Szlovákiában töltötte be korábban a pénzügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi posztot. A két külföldi politikus egyben társelnöke az ukrán miniszterelnök tanácsadói csoportjának.

Nem lesz külön elnöki és kormányfői csapat

A sajtószolgálat tájékoztatása alapján az ukrajnai reformokkal foglalkozó egységes stratégiai tanácsadói csoport létrehozását az Európai Unió is támogatásáról biztosította. Porosenko csütörtökön megvitatta ezt a kérdést Johannes Hahn bővítési ügyekért felelős EU-biztossal.

„Alapvető álláspontunk, hogy ezentúl nem lesz külön elnöki és kormányfői csapat, hanem együtt, közösen, egy csapatban hajtjuk végre az ország reformját”

– hangsúlyozta a közlemény szerint az államfő.

Volodimir Hrojszman Petro Porosenko közeli szövetségese, kormányfői kinevezése előtt a házelnök, illetve az elnök mögött álló parlamenti tömörülés frakciójának tagja volt. Elődje, Arszenyij Jacenyuk viszont más pártot képviselt, az általa alapított Népi Frontot. Megfigyelők már korábban rámutattak arra, hogy Hrojszman kinevezésével jelentősen erősödött az államfő befolyása a kormányra. A kijevi Majdan-tüntetések után alakult új vezetés – a 2004-es alkotmányhoz visszatérve – jelentősen csökkentette az államfői jogköröket a parlament javára. Ezenkívül az elnöki és a kormányfői tisztség is két külön politikai erő képviselőjének kezébe került, Hrojszman személyében viszont az államfővel egy párthoz tartozó személy tölti be ismét a miniszterelnöki posztot úgy, mint a Janukovics-érában.

Nem adta fel szlovák állampolgárságát

Leszek Balcerowicz 1989 és 1991, valamint 1997 és 2000 között töltött be pénzügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztet Lengyelországban, azt követően pedig 2007-ig a Lengyel Nemzeti Bank (NBP) elnöke volt.

Ivan Miklos a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylője. 1991–92-ben csehszlovák privatizációs miniszter volt, 1998-tól 2002-ig gazdasági ügyekért felelős szlovák miniszterelnök-helyettes, ezután, 2002 és 2006 között a kormányfő-helyettesi poszt mellett pénzügyminiszter. Másodjára 2010 és 2012 között vezette a szlovák pénzügyi tárcát, majd tavaly óta Natalija Jareszko, a múlt héten leköszönt ukrán pénzügyminiszter tanácsadója volt. Felvetődött korábban, hogy ő veszi át a pénzügyi tárca irányítását Ukrajnában, de mivel nem volt hajlandó lemondani szlovák állampolgárságáról, az ukrán jogszabályok értelmében nem tölthet be miniszteri tisztet.

mti