Johannis: Kijev figyeljen a román kisebbségre!


Az Ukrajnában élő román kisebbség igényeire való odafigyelést, és a kárpátaljai Aknaszlatinán egy román konzulátus megnyitását sürgette csütörtökön Klaus Johannis román államfő, miután Bukarestben ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval tárgyalt.

A román elnök rámutatott: a Romániában élő ukrán közösség jelentős, évi 1,6 millió eurós támogatásban részesül. „A megbeszélésen arról is szó esett, hogy Kijevnek megfelelőbb választ kellene adnia az Ukrajnában élő románok szükségleteire és kéréseire” – fogalmazott Johannis.

Az államfő azt is közölte, megállapodtak arról, hogy a tevékenységét tíz év óta szüneteltető kormányközi kisebbségi vegyes bizottság újrakezdi a munkát. Az elnök szorgalmazta a kijevi román kulturális intézet, valamint annak csernyivci fiókja létrehozását, valamint újabb határátkelők megnyitását is.

A találkozón két megállapodást is aláírtak a katonai szállítmányok, illetve az ukrán–román határszakaszon történő közös járőrözés témájában. Johannis a határon átívelő projektek kidolgozását sürgette, többek között a Máramarossziget és a kárpátaljai Aknaszlatina közötti híd megépítését. Ehhez kapcsolódva kijelentette: rendkívül fontos az aknaszlatinai román konzulátus mielőbbi megnyitása. A megbeszélésen megállapodtak az államfői vegyes bizottság felélesztéséről is, amelynek feladata a két országot érintő ügyek rendezése. Ezek egyike a Bisztroje-csatorna használata.

Petro Porosenko elmondta, Románia és Ukrajna egyaránt azon az állásponton van, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók feloldása mindaddig nem kerülhet szóba, amíg véget nem ér a kelet-ukrajnai orosz agresszió. Álláspontja szerint a szankciók enyhítése veszélybe sodorhatja a Donbassz helyzetének rendezését, mivel Oroszország folytatja az agressziót. Leszögezte: a kelet-ukrajnai szakadárok és a kijevi kormány közötti tűzszünet szabályait rögzítő minszki egyezményt maradéktalanul gyakorlatba kell ültetni. Kijelentette: a két ország egyetért egy olyan fekete-tengeri flotta létrehozásában, amely megerősítheti a NATO jelenlétét a térségben.

 

mti