Tervek már vannak, a pénzre még várni kell


Petro Porosenko elnöki hivatalában úgy döntöttek, egy négy pontból álló tervvel segítik az újonnan megalakult Miniszteri Kabinet munkáját.

A kormány tevékenységének megreformálását célzó programot Borisz Lozskin, az államfői hivatal vezetője mutatta be. Eszerint kidolgoztak egy 100 napos programot, ami az új kormány legfontosabb feladatait sorolja fel. Megkönnyítenék a miniszterek munkáját azzal, hogy ők saját maguk dönthessenek helyetteseik személyéről, és más fontos személyi kérdésekben. Lozskin szerint azért van szükség nagyobb önállóságra a szaktárcák vezetőinek, mert ez segít a bürokrácia lebontásában – írja a korrespondent.net.

Az előző kormány negatív példájával érzékeltette ennek a lényegét, amikor a gazdasági tárcánál éppen a miniszterhelyettesek személye körüli balhék nehezítették a reformtevékenységet az ágazatban.

Petro Porosenko bizalmasa leszögezte, a Volodimir Grojszman vezette kabinetnek nem szabad megismételnie az előző kormány baklövéseit. Kiemelte, nehéz időszak vár a kabinetre, hiszen május végéig 24 törvénytervezetet kell előkészítnie és keresztülvinnie a parlamenten, hogy az ország hozzáférhessen a Nemzetközi Valutaalap 7 milliárd dolláros hiteléhez, az Európai Unió 705 millió eurós tőkeinjekciójához, valamint az Egyesült Államok garanciájával Ukrajnának kiutalandó 1 milliárd dollárhoz.