Az EU-ban maradás mellett kampányolt Obama egy brit lapban


Az EU-tagság nem gyengíti, hanem erősíti Nagy-Britannia befolyását a világban – írta a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapban pénteken közzétett cikkében Barack Obama. Az amerikai elnök állásfoglalását dühödten fogadta a brit EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás kampányának kilépést pártoló tábora.

Obama, aki péntektől két napot tölt hivatalos látogatáson Londonban, az egyébként meglehetősen EU-szkeptikus irányvonalú újságban kifejti azt a véleményét, hogy az erős Európa nem fenyegeti, hanem szintén erősíti Nagy-Britannia globális vezető szerepét. Hozzáteszi: a briteknek büszkének kell lenniük arra, hogy

az Európai Unió elősegítette a brit értékek – a demokrácia, a jogállamiság, a nyitott piacok – terjesztését egészen az európai földrész perifériájáig.

A mai bonyolult, összekapcsolódó világban az Európai Unió és az Egyesült Államok ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe; ezek közé tartozik a migráció, a gazdasági egyenlőtlenség, a terrorizmus fenyegetése és az éghajlatváltozás.

“Jóllehet valamennyien nagy becsben tartjuk szuverenitásunkat, ebben a világban a nemzetállamok akkor érvényesíthetik a leghatékonyabban befolyásukat, ha ezt a mai kihívások által megkövetelt módon, vagyis együtt teszik”

– fogalmaz pénteki cikkében az amerikai elnök.

Obama szerint Nagy-Britanniának hasznára vált az EU-tagság a munkahelyteremtésben és a gazdasági növekedés szempontjából is, az Európai Unió egységes belső piaca pedig óriási lehetőségeket kínál a brit népnek. A hírszerzési értesülések megosztásától és a terrorizmus elleni fellépéstől a munkahelyteremtő és növekedésélénkítő megállapodásokig terjedő együttműködés sokkal hatékonyabb, ha egész Európára kiterjed, és most van itt az ideje a barátok és a szövetségesek összetartásának – írta Barack Obama.

Barack Obama szerint mindezek alapján az Egyesült Államok “mélységesen érdekelt” abban, hogy a britek az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson miként döntenek.

Obama eddig sem titkolta, hogy a referendum kimenetele nem közömbös számára. A BBC televíziónak például már tavaly kijelentette, hogy az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja marad.

A brit EU-tagságot pártoló amerikai megnyilatkozások komoly indulatokat szítanak a brit belpolitika EU-szkeptikus oldalán.

mti