Az ukrán katonai főügyész vádat emelne az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnoka ellen


Ukrajna elleni különösen súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolta meg, és ajánlott levélben idézte be az ukrán katonai főügyész az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnokát, aki pénteken azt üzente: nem tud az idézésről.

Az ukrán katonai főügyész az április 25-re szóló idézést a DIMEX nemzetközi csomagküldő szolgálat hétfőn 17 órakor Szevasztopolban kézbesítette Alekszandr Vitko altengernagynak. Ukrajna szerint Vitko 2014. február 20. és március 20. között bűncselekményeket követett el Ukrajna területe és államhatára megváltoztatásával, hazaárulásra bujtogatott, olyan lépéseket tett, amelyek célja fontos védelmi képességekben való károkozás volt, tervezte és szervezte az Ukrajna elleni agresszív háborút, és abban közvetlenül részt is vett.

Az ukrán katonai főügyész április 25. után körözést ad ki az orosz altengernagy ellen, és bíróságtól fogja kérni, hogy határozza meg, milyen őrizetben tartsák Vitkót az előzetes vizsgálat során.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta sajtószolgálata szerint viszont Vitko semmifajta idézést nem kapott, és még a levél létezéséről sem tudott.

Az orosz védelmi minisztérium provokációnak titulálta az ukrán katonai főügyész lépését. Szerintük Vitko az orosz flotta krími állomásoztatásáról megkötött kétoldalú egyezmény rendelkezéseinek értelmében járt el. Az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az ukrán katonai főügyész hivatala ellen. Az orosz admirális egyébként szerepel azoknak a személyeknek a listáján, akik ellen az Európai Unió szankciókat léptetett életbe.

Vitkót 2013-ban nevezték ki a Fekete-tengeri Flotta élére. 2014 tavaszán, a krími fordulat idején részt vett az ukrán flotta parancsnokságával folytatott tárgyalásokon, ennek alapján vádolják Kijevben hazaárulásra való felbujtással.

mti