Összeomlott a tűzszünet Szíriában


Legalább huszonhét civil vesztette életét szombaton a szíriai kormányerők újabb támadásaiban két, a lázadók által ellenőrzött területen, a Damaszkusz keleti szomszédságában lévő Dúmában és az ország északi részén lévő Aleppóban – közölte a szíriai eseményeket nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet.

Az OSDH vezetője, Rami Abdel Rahman szerint a február 27. óta érvényben lévő szíriai tűzszünet gyakorlatilag nem létezik többé, mivel azt a kormányerők és a felkelők is sorozatosan megsértik.

Az OSDH szerint a lázadók kezén lévő Dúmában tizenhárman vesztették életüket a kormánycsapatok tüzérségi támadása során, köztük három nő és két gyermek is.

Az Aleppói Sajtóközpont nevű ellenzéki hírügynökség szerint szombaton légi csapások érték az ostrom alatt lévő város ellenzékiek tartotta egyik negyedének lakóterületeit és piacát, megölve tizenkét embert, köztük gyerekeket is.

A szíriai belügyminisztérium szerint viszont a lázadók lőttek a nap folyamán aknavető gránátokat Damaszkusz két lakóterületére, ami újabban ritkának számít a tűzszünetnek köszönhetően. A SANA szíriai állami hírügynökség szerint egy gyerek vesztette életét a főváros határában a lázadók tüzérségi támadása miatt.

mti