Ukrajnában nyomoztak a Magyar Úszó Szövetség vezetését támadó Hornyák Viktor ellen


Gazdasági bűncselekmény gyanújával több évig eljárás folyt Hornyák Viktorral szemben a kárpátaljai Ungváron az 1990-es évek végén – értesült ukrajnai forrásokból a Privát Kopó. A Magyar Úszó Szövetség vezetői ellen évek óta „harcot” folytató, Debrecenben Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely néven sportklubot működtető férfi ellen az SZBU folytatott nyomozást – tudta meg a Privát Kopó.

A Privát Kopó információi szerint Hornyák Viktor az 1990-es évek végén – még Viktor Ivanovics Gornak néven – került az SZBU látókörébe, amikor privatizálta az ungvári konzervgyárat, amelyet annak megvásárlását követően vodka készítésére alakíttatott át. Úgy tudni, ebben az időszakban Hornyák cége hatalmas hiteleket vett fel, amelyek visszafizetésével gondjai akadtak, ugyanis a vodkaüzlethez fűzött üzleti reményei nem realizálódtak. Több kétes hírű pénzügyi partnerével is elszámolási vitái voltak, amelynek következményeként egy alkalommal ismeretlenek gránátot erősítettek Hornyák gépkocsijához – a tervezett merénylet azonban nem sikerült.

A kizárólag kiemelt bűnügyek felderítésével foglalkozó SZBU őrizetbe vette Hornyákot – egyesek források szerint a férfi több hónapot töltött előzetes letartóztatásban -, aki ellen később vádat emeltek, ám mintegy 4 éves bűnvádi eljárást követően a bíróság felmentette. A Privát Kopó értesülése szerint Hornyákot Ukrajna egyik legkiválóbb ügyvédje védte, akinek felesége büntetőbíróként tevékenykedett.

Feltételezések szerint a kiváló bírósági kapcsolatokkal rendelkező jogi képviselő hatékony „háttérmunkájának” köszönhette a vádlott, hogy végül felmentéssel zárult a büntetőpere.

Hornyák Viktor azt követően, hogy az ellene indított büntetőeljárás lezárult, elhagyta Ukrajnát, Magyarországra költözött.

A Privát Kopó megkeresésére Hornyák elismerte, hogy gazdasági bűncselekmény gyanújával az 1990-es évek végén eljárás folyt ellene Ukrajnában, a több hónapos előzetes letartóztatásáról szóló információt azonban cáfolta, állítása szerint csupán 3 napot töltött őrizetben.

„Politikai okok miatt akartak ellehetetleníteni, akkoriban az Ungvár-járási szociáldemokraták egyik vezetőjeként munkálkodtam, és kellemetlen voltam a regnáló hatalom számára”

– magyarázta.