Ukrajnai atomgondok


Nyilatkozatban szólította fel az orosz Állami Duma az Európai Unió parlamenti képviselőit és a nemzetközi közvéleményt, hogy értékeljék a politikai konjunktúrától függetlenül az atombiztonsági helyzetet Ukrajnában, és tegyenek lépéseket az ottani atomerőművekben fenyegető ipari katasztrófák megelőzéséért.

Nyilatkozatban szólította föl az orosz állami duma az Európai Unió parlamenti képviselőit és a nemzetközi közvéleményt, hogy értékeljék a politikai konjunktúrától függetlenül az atombiztonsági helyzetet Ukrajnában, és tegyenek lépéseket az ottani atomerőművekben fenyegető ipari katasztrófák megelőzéséért.

Egyszersmind az ukrán parlament képviselőit is arra kérik, hogy „a jelen és a jövő érdekében kezeljék teljes komolysággal” ezt a problémát.

A dokumentumot a csernobili reaktorbaleset 30. évfordulója alkalmából tették közzé, és arra emlékeztetnek benne, hogy az 1986. április 26-án történtek miatt még mindig halnak meg emberek, még mindig észlelhető radioaktív csapadék Európában, sőt az egész világon.

Oroszország „hatalmas mértékben járult hozzá Ukrajna atomiparának életben tartásához”, pénzügyi támogatással, szervezési és műszaki garanciákkal is segítette a nukleáris anyagok terjesztését tiltó szabályok betartását, az atom- és sugárbiztonságot, a nukleáris terrorizmus elleni küzdelmet – idézte a RIA Novosztyi hírügynökség a nyilatkozatot. E szerint sokat romlott azonban az atombiztonsági helyzet Ukrajnában és egész Európában a kijevi vezetők „felelőtlen álláspontja”, az Oroszországgal folytatott együttműködés megszakítása miatt.

Példaként azt hozzák fel az orosz parlamenti alsóház tagjai, hogy Ukrajnában megsértik az atomerőművek üzemeltetési előírásait, ami fokozza az incidensek kockázatát, és az orosz gyártmányú reaktorok garantált üzemidejében lejártával is nő a veszély az ágazatban.

A nyilatkozat arra is felhívja a figyelmet, hogy Oroszország nem tudja garantálni az ukrajnai atomlétesítmények biztonságát, ha azok – miként az már megkezdődött – nem jóváhagyott amerikai fűtőelemekre állnak át, és Csernobilban az EU többszöri ígérete ellenére sem készült még el a harminc éve felrobbant reaktor végleges burkolata, a 2000-ben leállított energiablokkokat pedig még nem szerelték le.

Az ukrajnai konfliktus, a politikai és a gazdasági stabilitás hiánya, a kormány által nem ellenőrzött fegyveres csoportok tevékenysége egyszersmind azzal a veszéllyel jár, hogy kontroll nélkül elterjedhetnek Európában, sőt az egész világon a ma még Csernobilban őrzött kiégett nukleáris anyagok – figyelmeztet az orosz állami duma nyilatkozata.

forrás_atomenergiainfo