Egyelőre nem bővül a NATO


Nincs lehetőség a NATO további bővítésére egyelőre, mert Moszkva attól tart, hogy ezáltal az Észak-atlanti Szövetség destabilizálhatja Oroszországot, közölte tegnap az Egyesült Államok NATO-nagykövete egy londoni biztonsági főrumon. Douglad Lute hozzátette, hogy ez nyilván kiábrándulást jelent Grúzia és egyes balkáni országok számára.

A Reuters beszámolója szerint az amerikai nagykövet úgy értékelte a kialakult helyzetet, hogy jelenleg a NATO a hidegháború végére jellemző helyzettel áll szemben és nem kívánja erősíteni az orosz félelmeket. Oroszország biztonságpolitikai stratégiai szerepe jelentős, ez pedig fékezi a NATO további bővítését, Lute értékelése szerint még legalább 6 vagy 7 esztendeig.

Az utóbbi időben több Oroszországhoz közeli ország vált NATO-taggá. 2009-ben Horvátország és Albánia, 2015 decemberében meghívást kapott Montenegró is, Macedónia és Bosznia is jelölt. Moszkva azonban elsősorban a két volt szovjet tagállam, Grúzia és Ukrajna NATO-csatlakozását ellenzi. Ez a kérdés valamint az ukrán válságban való orosz szerepvállalás a feszült NATO-orosz viszony legfőbb oka – írta a nepszava.hu.

A napokban, közel két éves szünet után ülésező NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű találkozóját követően Jens Stoltenberg NATO-főtitkát (képünkön) leszögezte: “Komoly nézeteltérések vannak a NATO és Oroszország között, ezen a mai tárgyalás sem változtatott”.