Csalnak a külföldi rendszámú autósok


Szigorú ellenőrzésekre számíthatnak azok a kárpátaljai sofőrök, akik ukrán állampolgárként külföldi rendszámú gépjárművekkel közlekednek.

A hatóságok feltételezése szerint a tranzit céllal érkező külföldi regisztrációjú autók tulajdonosai egyre nagyobb számban igyekeznek kijátszani az előírásokat. Mint az ismert, elviekben csak 5 napig tartózkodhatnak az ilyen autók Ukrajnában, azaz meglehetősen gyakran át kell lépniük a határt. Ezt sokan igyekeznek kijátszani.

A gyakorlat az, hogy akár egy hónapig sem mennek ki, amit azzal magyaráznak, hogy meghibásodott a kocsijuk, vagy ők maguk voltak betegek. Erről pecséttel ellátott igazolást is feltudnak mutatni. Csakhogy ezek az igazolások többnyire hamisak, amire rájöttek már a hatóságok is. Egyes ügyeskedők orvosi és szakszerviz bélyegzőket készítettek, s jó pénzért árulják ezeket az igazolásokat.

A fiskális szolgálat leellenőrzött egy-két ilyen igazolást, a megjelölt címen viszont semmilyen autóműhely nem volt található. Mint ahogyan a betegséget igazoló dokumentumok is hamisnak bizonyultak. Ezért aztán most nagyszabású akció kezdődött az ügyeskedők ellen.

Pár hete már volt egy nagy botrány, amikor a határátkelőkön úgy döntöttek, nem fogadják el ezeket a papírokat. Akkor a dühös autósok blokád alá vették az ungvári ukrán–szlovák átkelőt, és csak Hennagyij Moszkal kormányzó személyes közbenjárására hagytak fel a sztrájkkal. Akkor Moszkal azt ígérte nekik, törvényben fogják szabályozni, hogy 30 naposra nőjék a tranzitálás ideje. Bár egy javaslat erről el is készült, de az 5 napos szabály mindmáig érvényben van.