Keményen beszólt Erdogannak Donald Tusk


Az Európai Uniónak saját magának kell megvédenie határait, ha nem akar áldozatul esni a szomszédok zsarolásának – írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken a Le Figaro című francia napilapban.

„Senki sem fogja megvédeni a határainkat helyettünk” – hangsúlyozta Tusk. „Nem adhatjuk területünk kapujának kulcsát” egy kívülálló fél kezébe, „legyen szó Törökországról vagy az észak-afrikai államokról” – tette hozzá. „Tehetetlenségünk miatt egyesek kísértésbe eshetnek, hogy megzsaroljanak minket” – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke.

Tusk Angela Merkel német kancellárral és Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével együtt április 23-án a dél-törökországi Gaziantepbe utazik, ahol az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezelésére létrejött egyezményről tárgyal majd Ahmet Davutoglu török kormányfővel. Tusk írása szerint Európának szüksége van arra, hogy egyértelműen meghatározza az alkudozás kereteit. „Tárgyalhatunk a pénzről, de az értékeinkről soha” – szögezte le.

„Szabadságjogaink, beleértve a szólás szabadságát, nem válhatnak semmiféle politikai cserebere tárgyává”, ezt jobb, ha Recep Tayyip Erdogan török elnök is megérti

– emelte ki a volt lengyel kormányfő. Törökország per indítását követelte két német televíziós szatíra ellen, amelyek úgy mutatták be Erdogant, mint aki az állatok iránt érez nemi vonzalmat. Merkel engedélyt adott a szatirista elleni büntetőeljárásra, ugyanakkor jelezte, nem örülne neki, ha a hasonló eljárások megszokássá válnának.

Tusk aláhúzta: az uniós–török egyezmény nem szolgálhat egyetemes modellként a migráció más forrásaira nézve. „Líbia nem Törökország” – hangsúlyozta. Az Európai Tanács elnöke szerint „támogatni kellene Olaszországot a csempészek elleni harcban, ami nagyobb líbiai szerepvállalást követel”.

mti