87,5 millió eurót nyújtanak Ukrajnának a csernobili beruházások megvalósítására


Összesen mintegy 87,5 millió euró támogatást kap Ukrajna a harminc évvel ezelőtti csernobili atomerőmű-baleset helyszínén megvalósítandó projektek finanszírozására – közölte újságírókkal Sigeki Szumi, Japán kijevi nagykövete azon a donorkonferencián, amelyet hétfőn tartottak az ukrán fővárosban.

A jelentések szerint a hét legfejlettebb ipari ország (G7) és az Európai Bizottság együttesen mintegy 45 millió euró kiegészítő támogatást ajánlottak fel – ebből az EU része mintegy 20 millió euró -, 2,5 millió eurót pedig más államok.

“Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) támogatja azt a javaslatot, hogy további 40 millió eurót különítsenek el a pénzintézet forrásaiból”

– tette hozzá a japán diplomata.

Hennagyij Zubko ukrán miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési miniszter bejelentette a konferencián, hogy Ukrajna 1,4 millió euró saját forrást fektet a csernobili beruházásokba.

Az összegyűjtött összeget az új szarkofág befejezésére és kiégett atomerőművi fűtőelemek tárolójának a megépítésére fordítják.
A csernobili atomerőmű igazgatója a napokban jelentette be, hogy Kijev reményei szerint hosszú évek után végre az idén elkészül és a sérült 4-es energiablokk fölé helyezik a francia Novarka konszern által épített új szarkofágot. Szintén elkészülhet az év végéig a használt nukleáris fűtőelemek tárolója. A szükséges próbaüzemek után a tervek szerint már jövőre megkezdődik a létesítmények működtetése.

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője ukrán sajtójelentések szerint hétfőn Brüsszelben közölte, hogy a csernobili atombaleset bekövetkezte óta az Európai Unió és elődje, az Európai Közösség összesen 550 millió eurónyi összeggel vállalt részt csernobili beruházások finanszírozásában.

Napra pontosan 30 éve történt a csernobili atomkatasztrófa, erről ITT olvashat.

mti/karpathir