“Megszűnhet a magyar nyelvű oktatás Kárpátalján”


Ezzel a címmel közölt cikket az Átlátszó. Mint írják, az ukrán-orosz konfliktus összeroppantotta Ukrajna gazdaságát, ami rányomta a bélyegét az oktatásra is. A minimálbér 12 ezer forintnak felel meg, egy kezdő középiskolai tanár fizetése 25 ezer forint. Ez sem elég szinte semmire, ezért elhagyják Kárpátalját a magyar pedagógusok. Van olyan általános iskola, ahonnan másfél év alatt 17 tanár ment el. A színtiszta magyar települések magyar iskoláiban a magyar gyerekeket ukrán anyanyelvű oktatók tanítják. A kárpátaljai magyar fiatalok előtt nincs jövőkép, aki tud, az külföldre megy. Pedig szeretnének maradni.

2010-ben két átlagos tanári fizetésből el lehetett tartani egy négyfős családot. Ma már ennek a négyszerese kell. Hiába növekedett némileg a költségvetés (pl. nőtt a tanárok fizetése), az infláció miatt még így sem éri meg a tanári pályát választani. Kántor József, a Nagydobronyi középiskola igazgató szerint, míg 2-3 éve többszörös túljelentkezés volt mindenhol, ma már senki nem jelentkezik tanári munkára.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség alelnöke és egyben a csongori általános iskola igazgatója, Nagy Sándor az Átlátszó Oktatásnak elmondta, hogy a helyzet ,,kritikus”. Csak a csongori iskolából másfél év alatt 17 tanár ment el, a 29 fős tantestület több mint fele.

“Ha ez így folytatódik, szeptemberre nem lesz Csongoron oktatás.”

Utánpótlás nincs, szinte kizárólag ukrán anyanyelvű tanárok jelentkeznek az üresedésekre, folytatta Nagy. Ma már nem ritka, hogy magyar oktatási intézményekben a csak magyarul tudó diákokat bizonyos tantárgyakra (történelem, fizika, földrajz) ukrán oktatók tanítják. Ez a gyerekek képzésének rovására megy:

“egyszerűen legtöbbször egy szót sem értenek abból, amit magyaráznak nekik, vagy kérdeznek tőlük”.

Ezért a csongori igazgató lehetőségei szerint nem alkalmaz magyarul nem tudó oktatókat.

A cikket teljes terjedelmében ITT lehet elolvasni.