Szávay István nem indul újra a Jobbik tisztújításán


Szávay István a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője a szerbiai választások értékelése kapcsán tartott sajtótájékoztatója után, újságírói kérdésre bejelentette, hogy nem indul a Jobbik alelnökválasztásán. Elárulta ugyanakkor azt is, hogy természetesen továbbviszi a nemzetpolitikai ügyeket, a jobbik külhoni magyarokkal kapcsolatos politikájáért a jövőben is ő lesz felelős, illetve minden más feladatát a továbbiakban is az eddigi elkötelezettséggel és szorgalommal fogja ellátni.

A politikus úgy fogalmazott, hogy minden jobbikos közös felelőssége, hogy a pártban kialakult helyzetet kezeljék, ebben osztoznak a középvezetők, a teljes tagság, de még az aktív szimpatizánsok is, a legnagyobb felelősséget azonban mégis a párt vezetői viselik. Elmondta, hogy az elnöki vétó megakadályozására tett kísérletek egyértelműen kisgazdásodáshoz vezethetnek. Hozzátette, hogy

egy hét elteltével úgy gondolja: ebben a helyzetben „az igazságkeresésnek már nincsen helye”, „tele van a csatatér olyanokkal, akiknek igazuk volt”.

Szávay szerint azt, hogy Vona Gábor helyesen döntött-e, amikor ezt a párt nyilvánosságát kétségkívül megosztó és a közbeszédet tematizáló döntést meghozta, azt nem most, hanem majd 2018-ban kell megvitatni.

Szávay úgy látja, hogy a Jobbik elnöke kitart a döntése mellett, ehhez minden joga megvan a pártalapszabály értelmében, Vona Gábor ezzel egyszemélyi felelősséget vállal a párt 2018-as választási győzelméért.

A politikus elmondta, hogy elhatározását egyedül hozta meg, és azért döntött így, mert szerinte ez az egyetlen helyes lépés. Hozzátette, azzal együtt is ezt tartja helyesnek, hogy ezt egyébként Vona Gábor egyiküktől sem kérte. Szávay megnyugtatta azokat is, akik szerint a nemzeti radikalizmus értékvilága kiszorul vagy kevésbé lesz hangsúlyos a Jobbikban, a politikus szerint ettől nem kell félni. Mint elmondta, a Jobbik alapításakor megfogalmazott értékeknek a pártban továbbra is helye lesz, helye kell, hogy legyen – idézi az alelnök szavait az Alfahír portál.

A politikus a továbbiakban is azért fog dolgozni, hogy a Jobbik 2018-as választásokat megnyerje, hogy Magyarországot fel tudja emelni a párt abból a kilátástalanságból és nyomorból, amibe az elmúlt 25 esztendő, és abból a félelemből, amibe az elmúlt 6 év taszította.