Éjjel őrizetbe vették Nagybánya polgármesterét


Csúszópénz folyamatos elfogadása miatt kedden késő este őrizetbe vette a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA)Nagybánya polgármesterét, Catalin Cherechest – közölte honlapján az ügyészség. Az előzetes letartóztatási indítványról ma este dönt a törvényszék.

A közlemény szerint a polgármester 2014-ben a nagybányai FCM labdarúgó klub vezető tisztségébe juttatta egy bizalmasát, és a klubnak juttatott önkormányzati támogatások egy részét visszakérte. A bizalmas feljelentés alapján eljáró ügyészség kedden tetten érte a férfit, amint 30 ezer lej (2,1 millió forint) megjelölt pénzt fogadott el.

Az ügyészség szerint a polgármester 2015 tavaszán és nyarán 70 ezer lej csúszópénzt kapott a klubtól. Annak az előterjesztéséért, hogy 2016-ban az önkormányzat egymillió lejjel (70 millió forint) támogassa a klubot, egy cég tulajdonjogának az átengedését kérte egy bizalmasa részére.

Két héttel ezelőtt pedig Catalin Chereches 400 ezer lejt (28 millió forint) kért a feljelentőtől egy olyan támogatásból, melyet egy cég nyújtott a labdarúgó klubnak. A kért összeg a támogatásnak csaknem a felét tette ki.

A DNA-nak a polgármester előzetes letartóztatására vonatkozó indítványát várhatóan szerda este bírálja el a Kolozs megyei törvényszék. Catalin Chereches 2011 óta Nagybánya polgármestere.

mti