Felütötte fejét egy súlyosabb járvány Brazíliában


Brazíliában kedden először tettek közzé átfogó hivatalos adatokat a zikalázfertőzéses esetekről, az egészségügyi tárca közlése szerint az országban eddig mintegy 91 ezer esetet jelentettek, közben azonban a tavalyi évhez képest erősödött a chikungunya-járvány.

“Az első járványügyi jelentés 91 387 valószínű megbetegedést tartalmaz Brazília összes szövetségi államára vonatkozóan (január 3-tól) április 2-ig bezárólag – közölte a minisztérium. Így 100 ezer lakosra 44,7 megbetegedés jutott.”

A járvány tavaly októberi azonosítása óta 1198, csecsemőknél észlelt kóros kisfejűségről (mikrokefáliás esetről) bizonyosodott be,

hogy a súlyos deformitást a zikaláz vírusa okozta, de 3710 esetet még vizsgálnak. A mikrokefália miatt halva született csecsemőkön kívül a betegségben három, húsz év körüli fiatal vesztette életét.

A Brazíliában, Kolumbiában és a karib-tengeri országokban 2014 óta észlelt, elsősorban az egyiptomi csipőszúnyog által terjesztett betegség lefolyása az esetek többségében jóindulatú. Következményeként csak nagyon ritkán fordulnak elő olyan neurológiai megbetegedések, mint amilyen a bénulást vagy halált okozó Guillain-Barré tünetegyüttes.

mti