Kárpátaljai utaztatási program indul


Kárpátaljai utazási pályázatot hirdet nyugdíjas egyesületek, klubok és helyi egyházi közösségek számára a Rákóczi Szövetség. Csáky Csongor főtitkár elmondta: a program célja a a Kárpátalján visszaesett magyar turizmus erősítése, illetve az ottani és a magyarországi nyugdíjas szervezetek kapcsolatainak erősítése. A pályázatokat május 27-ig várják.

Grezsa István kormánybiztos szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a szövetség két évtizede megbízható partnere a külhoni magyar közösségeknek és szorosan együttműködnek a nemzetpolitikai államtitkársággal. Utalt a közelmúltban meghirdetett kárpátaljai gazdaságfejlesztési programra és kitért arra, hogy ennek egyik prioritása a turizmus fejlesztése. A szövetség ifjúsági utaztatási programjához kapcsolódva most a nyugdíjasok látogatásához is szeretnének segítséget nyújtani – jelezte.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára rámutatott: a szövetség figyelme az utóbbi időszakban fokozottan Kárpátalja felé fordult. Az ottani partnereikkel egyeztetve bebizonyosodott, hogy a magyar iskolaválasztást célzó beiratkozási programra is szükség van. Kitért arra, hogy a május 6-i hétvégére első alkalommal kirándulást szerveznek középiskolásoknak Kárpátaljára. A fiataloknak szóló programok mellett szeretnének a nyugdíjasok számára is lehetőséget teremteni Kárpátalja felkeresésére – közölte, hozzátéve: látszik, hogy az utóbbi időben a turizmus Kárpátalján visszaesett, reményeik szerint ez a program ezen is segít majd.

Pálinkás Barnabás a Rákóczi Szövetség képviseletében kiemelte: azt szeretnék, ha minél több csoport és minél könnyebb feltételek mellett pályázhasson. A program célja a kárpátaljai- és egyéb országrészekben működő helyi szervezetek kapcsolatainak erősítése, Kárpátalja magyar történelmi és kulturális emlékhelyeinek felkeresése és a kárpátaljai magyar turisztika élénkítése.

Pályázatot nyugdíjas egyesületek, klubok, helyi egyházi közösségek (például plébániai közösségek, gyülekezetek) csoportjai nyújthatnak be. Kérelmet minimum 20 tagú csoporttal lehet beadni, azokat május 30-án bírálják el. A kirándulásnak 2016. június 1. és december 31. között kell megvalósulnia. A Rákóczi Szövetség a program keretében az utazási költséget – a megtett út és az utazók számának függvényében – legfeljebb 200 ezer forintig átvállalja, és a további költségekre (szállás és étkezés) további, legfeljebb 200 ezer forint támogatást nyújt.

mti