Nuland: még várni kell a donbászi válsztásokraAz Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese nem tudta megmondani, mikor tarthatóak meg Kelet-Ukrajnában a választások.

Victoria Nuland, President Barack Obama's nominee to be Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs, testifies on Capitol Hill in Washington, Thursday, July 11, 2013, before the Senate Foreign Relations Committee hearing on her nomination. Nuland told panel how she would prioritize trade and democracy. But that may not be what some Republicans want to hear. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

A Kijevben tartózkodó diplomata asszony az ukrán parlamenti képviselőkkel lefolytatott találkozója után úgy nyilatkozott, hogy a Donbász vidékén ma még nem olyan a biztonsági helyzet, ami lehetővé tenné a szabad és átlátható választások lebonyolítását, mint amiről a minszki megállapodások rendelkeznek.

Victoria Nuland szerint még sokat kell dolgozni a megfelelő közbiztonság megteremtése érdekében. Szorgalmazta azt is, hogy előbb az EBESZ-nek kell biztos pontokat kialakítani a kérdéses övezetekben, és ha minden rendben lesz, csak akkor kezdődhet meg a választás előkészítése.
Magáról a voksolásról azt mondta, hogy annak az ukrajnai törvények szerint kell lezajlania, de minden indulni kívánó politikai erőt számításba kell venni, senki nem zárható ki a részvételből – írta a korrespodent.

Nuland nem tudta megmondani, mindezek a feltételek mikor teljesülhetnek. Csak annyit közölt, a normandiai négyeknek nagyobb erőfeszítést szüksége tenniük a választások megrendezésének elősegítése érdekében.