Nuland: még várni kell a donbászi válsztásokra


Az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese nem tudta megmondani, mikor tarthatóak meg Kelet-Ukrajnában a választások.

A Kijevben tartózkodó diplomata asszony az ukrán parlamenti képviselőkkel lefolytatott találkozója után úgy nyilatkozott, hogy a Donbász vidékén ma még nem olyan a biztonsági helyzet, ami lehetővé tenné a szabad és átlátható választások lebonyolítását, mint amiről a minszki megállapodások rendelkeznek.

Victoria Nuland szerint még sokat kell dolgozni a megfelelő közbiztonság megteremtése érdekében. Szorgalmazta azt is, hogy előbb az EBESZ-nek kell biztos pontokat kialakítani a kérdéses övezetekben, és ha minden rendben lesz, csak akkor kezdődhet meg a választás előkészítése.
Magáról a voksolásról azt mondta, hogy annak az ukrajnai törvények szerint kell lezajlania, de minden indulni kívánó politikai erőt számításba kell venni, senki nem zárható ki a részvételből – írta a korrespodent.

Nuland nem tudta megmondani, mindezek a feltételek mikor teljesülhetnek. Csak annyit közölt, a normandiai négyeknek nagyobb erőfeszítést szüksége tenniük a választások megrendezésének elősegítése érdekében.