Putyin: Rendkívül veszélyes a külföldi civil szervezetek részvétele a közoktatásbanKidolgozta az orosz igazságügyi minisztérium annak a törvénynek a tervezetét, amely megtiltaná jogi személyiség létesítését az Oroszországban nemkívánatosnak ítélt külföldi és nemzetközi civil szervezetek számára – közölte tegnap honlapján a tárca.


“A törvénytervezet az orosz jogi személyek létrehozására, illetve az ezekben való részvételre vonatkozó tilalom bevezetését javasolja a külföldi és nemzetközi nemkormányzati szervezetek számára, amelyek tevékenységét nemkívánatosnak minősítették az az Oroszországi Föderáció a területén “

– fogalmaztak a közleményben.

A jogszabály tervezetét a szövetségi tanács (az orosz törvényhozás felsőháza) javaslatát végrehajtva dolgozták ki – számolt be az MTI.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn “rendkívül veszélyesnek” nevezte a külföldi alapítványok és intézetek részvételét az orosz közoktatásban. Úgy vélekedett, hogy Oroszországnak a haladás érdekében nyitottnak kell lennie az újra, de hangsúlyozta, hogy ezek az – általa konkrétan meg nem nevezett – alapítványok nem felelnek meg az orosz hagyományoknak és kultúrának.

A készülő törvény egyebek között arra is válasz lehet, hogy Barack Obama amerikai elnök 2014 szeptemberében a civil szervezetek globális amerikai támogatását nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte, és annak fokozását ígérte. Az elnök utasította a minisztériumokat és kormányzati hivatalokat, hogy rendszeresen konzultáljanak és működjenek együtt civil társadalmi szervezetekkel. Szavai szerint az amerikai kormányszervek szembehelyezkednek azzal, hogy a külföldi kormányok diktálhassák, milyen természetű segítséget nyújthatnak nekik.

(MTI)