Sorozás: több mint 300 kárpátaljai behívását tervezik

mobili

Ukrajnában több mint 16 ezer, Kárpátaljáról 334 újoncot hívnak be sorkatonának a május 5-én kezdődő sorozás során – derült ki egy most nyilvánosságra hozott elnöki rendeletből.

A júniusig végéig tartó toborzás során 16 615 sorköteles behívását tűzték ki célul: 8015 személy az ukrán fegyveres erőknél, 4000-ren a Nemzeti Gárdánál, 600-an pedig a műszaki alakulatoknál teljesítenek majd sorkatonai szolgálatot. Megyei bontásban Dnyepropetrovszk a listavezető, a közép-ukrajnai megyéből 1800 személyt hívnak majd be.

Doneck, Luganszk és Kárpátalja megye a lista sereghajtója, vidékünkről a tervek szerint 334 újoncot vonultatnak be. Közülük 200-an közvetlenül a fegyveres erőkhöz, 100-an a határőrséghez, 20-an a Nemzeti Gárdához és 14-en pedig az utászokhoz kerülnek majd.

A sorozási kampány összköltsége 50 millió hrivnya. A közleményben fontosnak tartották megjegyezni, hogy az aktív munkavállalói jogviszonnyal rendelkező személyek sorkatonai szolgálatuk alatt nem bocsáthatóak el, felmentést élveznek a munkavégzés alól. A mozgósítottakkal ellentétben a sorkatonák nem kapnak fizetést, csupán egyszeri 2993 hrivnyás segélyben részesülnek. A szövegben vastag betűvel kiemelt rész, hogy a sorkatonákat nem vezénylik a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletek (ATO) övezetébe.

A törvények értelmében a sorkatonai szolgálatra a 20-27 év közöttieket hívják be, a szolgálat időtartama másfél év, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára egy év – közölte a goloskarpat.info.