Ungvári politológus a kettős állampolgárságról


Az egyik ismert kárpátaljai politológus kifejtette véleményét a kettős állampolgárság meglétének jelenségéről.

Szerhij Fedaka úgy tapasztalja, hogy a kárpátaljaiak nagy részének az ukrán mellett van egy másik ország útlevele is, zömében magyar okmány. Ő ebben nem lát semmi államelleneset, szerinte a hétköznapi emberek csak így akarják könnyebbé tenni mindennapjaikat, főként a külföldre történő utazásukat, hogy ne kelljen kínlódniuk a vízumszerzéssel.

Kitér arra is, hogy

Ukrajnában ugyan tiltott a kettős állampolgárság intézménye, de ennek ellenére a jogrend nem ismer konkrét szankciókat e tekintetben.

Fedaka emlékeztet arra is, hogy annak idején azért született tiltás a több útlevél meglétére, mert attól féltek, hogy Oroszország sietve kiterjeszti az állampolgárságot a Kelet-Ukrajnában és a Krímen élőkre, s majd erre hivatkozva elcsatol ukrán területeket.

„De mint látjuk, az oroszok nem kínlódtak holmi papírozással, durván, erőből megoldották ezt a kérdést”

– fejti ki az elemző.

Az egész gondolatmenetét pedig azért vetette papírra, mert egy új törvény szerint Ukrajnában nem lehetnek állami hivatalnokok, akiknek két útlevelük van. Szerinte ez csak azért kell a hatalompártnak, hogy ilyen módon takarítsa el az útból azokat, akik politikailag kényelmetlenek számukra. Hozzáteszi, egyébként is nagyon nehéz kiszűrni az ilyen személyeket.

Önmagában nem látja problémának, hogy Kárpátalján is sok a kettős állampolgár, de a mostani feszült politikai helyzetben ez még bajt okozhat, jegyzi meg az ungvári politológus.